Z

Ansökan

Alla ansökningar till våra kurser görs digitalt på folkhogskola.nu!

https://www.folkhogskola.nu/sok-skolor/Blekinge-lan/Valjevikens-folkhogskola

Om du undrar över studiemiljö, studiernas upplägg, vill prata med någon lärare, bitr. rektor eller kurator är du välkommen att komma på ett par timmars studiebesök. Hör av dig till vår växel 0456-151 15 för att boka tid.

Z

Ansökningstider

Generella ansökningstider för vår och höst.
Sista ansökningsdatum inför höstterminen; 15 april
Sista ansökningsdatum inför vårterminen; 15 oktober
Avvikelser kan förekomma!
Exakta ansökningstider finns under varje enskild kurs.

Z

Antagningskriterier

Ansökningskriterierna kan skilja sig mellan de olika kurserna. Se därför under respektive kurs.

Z

Internat med tillgänglighetsanpassning

På Valjevikens Folkhögskola finns internat för dig som önskar att bo på skolan under studietiden. Våra rum på huvudbyggnaden är tillgänglighetsanpassade med exempelvis rymlig toalett med dusch och några rum har även taklift. I övrigt finns tillgång till mobila liftar.

Z

Korttidsvistelse

Du som har rätt till korttidsvistelse enligt LSS eller SoL kan ansöka om det hos din handläggare på kommunen. Därefter skrivs ett avtal mellan Valjeviken och din kommun samt en genomförandeplan upprättas.

Tillståndsbevis

Z

För dig som behöver stöd i boendet på vårt internat under studietiden

  • Det är viktigt att du som är i behov av stöd från vår egen personal i din vardag ansöker och får insatsen boendestöd beviljad av din hemkommun för att kunna få ett rum på Valjevikens internat med tillgång till boendestödet. För att kunna få det (om du inte redan har ett beslut) ska du först ta kontakt med din hemkommun, oftast Vård och omsorgsförvaltningen och där prata med en handläggare som hjälper dig med en ansökan. Om du är osäker på ifall du är i behov av stöd får du gärna ringa vår boendestödskurator Mariette Persson för mer information.
  • När du fått en handläggare tilldelat, tag kontakt med skolans boendestödskurator Mariette Persson som, efter att beslut tagits av din hemkommun, etablerar en kontakt och skriver ett avtal mellan Valjeviken och din hemkommun.
  • På internatet i huvudbyggnaden samt angränsande internat finns det stödpersoner dygnet runt. Av dem får du stöd med det som framgår av ditt beslut från din kommun.
  • Tillsammans med dig, din kontaktperson på skolan och, om du vill, din gode man/förvaltare eller anhörig skriver vi en genomförandeplan där allt som är viktigt för dig dokumenteras. Denna genomförandeplan ligger sedan till grund för det stöd som ges.

Tillståndsbevis

Z

Kostnader

Avgifter och kostnader under studietiden

Undervisningen på folkhögskolans kurser är avgiftsfri. För varje termin tas en kostnad av 900 kr ut för att täcka kostnader för visst material, studieresor, fester mm. Observera att det är högre terminsavgift på kurs med musikproduktion och massagerkurs. Kostnaden för kost och logi i enkelrum med dusch och toalett eller i Vita villan/Ängan är för läsåret 24/25, 5 200 kr/månad. Väljer du att bo på korridor i enklare boende med egen toalett betalar du 4 800 kr per månad. Rum i korridor med delad toalett kostar 4 500 kr i månaden.

I kostnaden ingår:

  • Svart/vit kopiering.
  • Internet.
  • Studieresor.
  • Utflykter – dock ej entréavgifter eller mat
  • Försäkring.
  • Lagringsplats data och digitalt klassrum i Google.
  • Vår/höstfest inklusive måltid.
  • Måltid vid jul och terminsavslutning
  • Lån av särskild IT-utrustning för deltagare i Massagekurs samt Allmän kurs Musik/hälsa

Deltagaren har att själv införskaffa litteratur enligt litteraturlista som ges inför kursstart.

Share This