Vårdbiträdesutbildning

Utbildningen till Vårdbiträde vänder sig till dig som vill arbeta inom vård och ger dig fördjupade kunskaper inom vård och omsorg. För att trivas med att arbeta inom vård och omsorg behöver du tycka om att arbeta med människor.

Vårdbiträdesutbildningen vänder sig i första hand till kursdeltagare som saknar kunskaper i svenska språket motsvarande grundskolan årskurs 9 och ger möjlighet till att arbeta inom sjukvård, hemtjänst, äldreomsorg eller inom handikappsomsorgen. Vårdbiträdets arbetsuppgifter är varierande. De stödjer vårdtagaren att leva ett så självständigt liv som möjligt i sin vardag. Att ta vara på vårdtagarens egna resurser är en del av arbetet samt att uppmuntra dem att göra det de själva klarar av.

Andra vanligt förekommande uppgifter är att hjälpa till med personlig hygien, påklädning, linda ben, hjälpa brukaren att ta sin medicin, dokumentera och rapportera om förändringar i hälsotillståndet. Att utföra kontroller som temp, puls och blodtryck kan förekomma. Dagliga rutiner, som städning, tvätt och matlagning ingår i arbetet. Kort sagt fokuserar vårdbiträdet på det praktiska arbetet, inte på det medicinska.

I arbetet ingår att vara stöttande vid svåra besked och situationer, både för vårdtagare/patient och anhöriga. Det kan i många fall vara en merit att kunna prata flera språk än svenska, för att lättare kunna kommunicera med vårdtagare som har andra modersmål. Det blir allt vanligare att människor som kommit hit från andra länder vill få stöd och hjälp på sitt språk när de blir gamla.

Yrket kräver att man gör förflyttningar som kan vara tunga. Därför är god kunskap i förflyttningsteknik viktig. Idag finns oftast olika redskap som underlättar de tyngsta momenten. För att förhindra smittspridning krävs att man följer de hygienrutiner som finns på arbetsplatsen.

Utbildningen anpassas efter elevernas individuella förutsättningar, utifrån förkunskaper i svenska språket. De kurser som ingår i vårdbiträdesutbildningen är:

  Gemensamma kurser.

 • Hälsopedagogik motsvarande, 100 poäng
 • Medicin 1 motsvarande, 150 poäng
 • Etik och människans livsvillkor motsvarande, 100 poäng
 • Psykiatri 1 motsvarande, 100 poäng
 • Psykologi 1 motsvarande, 50 poäng
 • Specialpedagogik 1 motsvarande, 100 poäng
 • Vård- och omsorgsarbete 1 motsvarande, 200 poäng
 • APL
 • Svenska som andra språk (SVA)
 • Yrkessvenska

Utbildningen är utformad för att du som inte har kunskaper i svenska språket motsvarande grundskolans årskurs 9 eller av andra skäl behöver språkstöd i svenska ska få gott om tid att klara studierna.

 

Kursens längd – 60 veckor. | Kursstart – Augusti 2019 samt Januari 2021. | Sista ansökningsdag – 1 maj 2019 samt 1 oktober 2020. (Ingen kursstart HT-2020)

 

Om du undrar över studiemiljö, studiernas upplägg, vill prata med någon lärare, bitr. rektor eller kurator är du välkommen att komma på ett par timmars studiebesök. Hör av dig till vår växel 0456-151 15 för att boka tid.

ANTAGNINGSKRITERIER

 • Ansökningskriterierna kan skilja sig mellan de olika kurserna. Se därför under respektive kurs.

KOSTNADER

Länk till digital ansökan

Valjehälsan

Tidsbokning: 0456-329 60
Reception: 0456-329 63
Mer information, tidsbokning eller rådgivning. Klicka här!

Mjällbyhälsan

Besöksadress:
Västra Mjällbyvägen 33
294 71 Sölvesborg

Tidsbokning: 0456-334 739
Reception: 0456-334 730

Valjeviken

Postadress:
Box 94
294 22 Sölvesborg

Besöksadress:
Herrgårdsvägen 97
294 37 Sölvesborg

Telefon: 0456-151 15
E-post: info@valjeviken.se
Bankgiro: 5413-1073
Org. nr: 836200-8628
Vägbeskrivning – Karta

Följ oss

Följ oss på Valjeviken

Följ oss på Valjehälsan

Följ oss på Fysioterapin

Följ oss på Mättinge

Pin It on Pinterest

Share This