Idrott/ hälsa/ ledarskap

Foto: Pellevision - Andreas Hillergren Foto: Pellevision – Andreas Hillergren

Idrott, hälsa och ledarskap. Nu med tillvalet Parahandboll.

Här finns möjlighet att på heltid utveckla dina kunskaper inom idrott och hälsa samt växa som person och aktiv utövare/ledare inom handikappidrott/parasport. Du bör ha idrott som ditt stora intresse. I denna kurs finns två profiler samt tillvalet parahandboll. Det sistnämnda i samarbete med Svenska Handbollförbundet. 

 • En profil med bredd för dig som har ett intresse av idrott men inte hittat till din sport eller vill prova-på fler. Du vill också få hjälp och stöd med att utveckla din fysiska hälsa och få mer kunskap om kost och egenträning.
  Målet ska vara att under kursen hitta till sin idrott och hitta till en förening/sport som finns i närheten av din hemort
  OBS!! Denna profil kan du inte välja om du söker tillvalet parahandboll.
 • En profil för dig som vill satsa på idrott och få till en maximal personlig utveckling och se hur långt det bär. OBS! I denna profil kan du välja tillvalet parahandboll
 • En möjlighet att välja till att läsa in en eller flera behörigheter på gymnasie- eller grundskolenivå. Läs mer under Allmän kurs – Idrott/hälsa.
 • Nyhet! En möjlighet att välja parahandboll eller rullstolshandboll som tillval. Detta innebär en egen träningsgrupp som under ledning av instruktörer från Svenska Handbollförbundet ger dig möjlighet att utveckla dig som spelar inom parahandboll eller rullstolshandboll. Extra träning vid tre tillfällen i veckan där vi formar en träning och utveckling utifrån dina förutsättningar. Vill du veta mer om paraverksamheten inom Svenska handbollförbundet, kan du gå in på deras hemsida Paraverksamhet | Svenskhandboll. Förutom dessa tillfällen följer du kursplanen nedan. 
  För att kunna välja kursen måste du vara medlem i en förening ansluten till Svenska Handbollförbundet och vara aktiv inom parahandboll eller rullstolshandboll.

Kursplan

Utifrån din studieplan kan det ingå ämnen som:

 • träna på din idrott, vi kommer att fokusera på simning, boccia, innebandy, styrka samt tillvalet parahandboll
 • anatomi och fysiologi, träning och träningsplanering
 • om skador och hur man förebygger dessa
 • mental träning och stresshantering
 • miljöpsykologi, friluftsliv, idrotten och samhället
 • kroppsidealet och doping
 • kost och matlagning, vardagskunskap
 • idrottsledarskap, fritidskunskap
 • samt mycket praktisk motion och idrott utifrån din profil
 • För tillvalet parahandboll får du mer egentid för
  • Extra träningsinsatser i handboll, gåendehandboll eller rullstolshandboll
  • Stöd och hjälp i din personliga handbollsutveckling
  • Möjlighet att ta del av Svenska Handbollförbundets utbildningar och föreläsningar
  • Samverkan med din förening i träning och personlig utveckling

Valjeviken har mycket goda träningsmöjligheter med modern idrottshall, simhall med mängder av faciliteter, lokaler för styrketräning och fysioterapi samt samarbete med ridklubb, golfklubb och kommunens parasportsatsningar.

Antagningskriterier

 • Antagningskriterier för kurser med idrottsinriktning och med profil bredd: Du är intresserad av idrott/hälsa samt vill utveckla dina kunskaper på området. Meriterande är om du också är aktiv utövare av någon idrott.
 • Antagningskriterier för profil med specialisering: Du är aktiv inom idrotten och har en dokumenterad idrott och förening du är aktiv i. Du vill utveckla dig som idrottare inom din sport och få större kunskap om fysisk utveckling, egenträning och kostens betydelse i din idrottsliga utveckling. Idrottsutvecklingen sker i samråd med din förening och din tränare/ledare
 • Antagningskriterier för tillvalet parahandboll: Du deltar aktivt i att spela parahandboll i en förening som är ansluten till Svenska Handbollförbundet.
 • Antagningskriterier för kombination med olika behörighetsämnen inom allmän kurs: I enlighet med profil eller tillval enligt ovan. I övrigt enligt de ämnen som redovisas under Allmän kurs.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Deltagaren studerar med individuell kursplan och studietakt. Genom idrottsinriktningen ska du kunna få kunskap om och insikt i vilken träning som passar dig och din idrott bäst. Här får du också god kännedom om vad som krävs mental och fysiskt för att kunna prestera goda resultat och vårda din hälsa. Ökad självkänsla, utvecklande av kreativa förmågor samt växande tillsammans med andra är också viktiga resultat av kursen.

För dig som väljer parahandboll som tillval skrivs dina särskilda mål in den studieplan som du upprättar tillsammans med kursledare och instruktörer.

Om du undrar över studiemiljö, studiernas upplägg, vill prata med någon lärare, bitr. rektor eller kurator är du välkommen att komma på ett par timmars studiebesök. Hör av dig till vår växel 0456-151 15 för att boka tid. För dig som väljer parahandboll som tillval finner du mer information på svenskhandboll.se/Parahandboll (länk öppnas i nytt fönster)

Eller hör av dig till frida.johansson@handboll.rf.se

KURSENS LÄNGD – 1-2 år
KURSSTART – Augusti 2023
ANSÖKAN – 30 april (Nytt förlängt datum)

Länk till digital ansökan

Ansökan HT-2023 är nu öppen.

Valjehälsan

Tidsbokning: 0456-329 60
Reception: 0456-329 63
Mer information, tidsbokning eller rådgivning. Klicka här!

Mjällbyhälsan

Besöksadress:
Västra Mjällbyvägen 33
294 71 Sölvesborg

Tidsbokning: 0456-334 739

Valjeviken

Postadress:
Box 94
294 22 Sölvesborg

Besöksadress:
Herrgårdsvägen 97
294 37 Sölvesborg

Telefon: 0456-151 15
E-post: info@valjeviken.se
Bankgiro: 5413-1073
Org. nr: 836200-8628
Vägbeskrivning – Karta

Följ oss

Följ oss på Valjeviken

Följ oss på Valjehälsan

Följ oss på Fysioterapin

Följ oss på Mättinge

Pin It on Pinterest

Share This