Valjeviken Folkhögskola

Valjeviken, som är både folkhögskola, rehabiliterings-, kurscenter samt sport- och friskvårdsanläggning ger dig möjligheter till specifika kunskaper inom flera olika intresseområden. Valjeviken betraktas ofta som funktionshinderrörelsens skola men här finns kursdeltagare både med och utan funktionsnedsättningar. För dig som har en funktionsnedsättning erbjuder skolan service och assistans där dina individuella behov kan tillgodoses och hela anläggningen är tillgänglig för dig med rörelsehinder. Skolan har ett stort, modernt internat och är vackert belägen i västra Blekinge alldeles intill havet.

De långa kurserna drivs inom områdena omvårdnad, friskvård, idrott, hälsa, musik och naturligtvis det som är folkhögskolans signum, Allmän kurs där du kan läsa in och komplettera behörigheter.

Vid sidan om själva kursdelarna har du, utifrån dina behov, tillgång till de insatser och kompetenser som finns inom Valjevikens rehabilitering.

Skolan anordnar också 2-3 veckors diagnoskurser för dig med MS, Parkinson, Muskeldystrofier, CP, ALS, Stroke, ärftlig Ataxi. Vi har också ett brett utbud av temakurser med rubriker som Ung rehab, för dig under 40, Hjärntrötthet och kognitiva nedsättningar m. fl.

Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.
Hela anläggningen är tillgänglig för den med rörelsehinder. Nästan alla internatrum är dessutom extra anpassade för att man ska kunna hantera hjälpmedel av olika slag. Valjeviken är tillgänglighetsinventerat.

Våra kurser

Allmän kurs

Allmän kurs behörighet

Den allmänna kursen kan du läsa antingen för din personliga utveckling eller för att få grundläggande behörighet. Du läser kursen i 1–3 år beroende på tidigare studie- och arbetslivserfarenhet. Beroende av individuella förutsättningar/diagnoser kan du få ytterligare år på dig samt särskilt stöd för att klara av studierna.

Allmän kurs

Allmän kurs musik/hälsa

För dig med eller utan funktionsnedsättning.
Du som gillar att uppträda, sjunga och spela! Eller som vill satsa på att bli en bättre musiker. Här får du chansen att utveckla detta intresse samtidigt som du tar hjälp av musiken för att läsa svenska, engelska, samhällskunskap, historia, religion och geografi.   Vi läser på grundskolenivå upp till motsvarande åk 9

Allmän kurs - Profil idrott/ hälsa

Allmän kurs idrott/hälsa

För dig med funktionsnedsättning.
Här finns möjlighet att läsa på grundskole- eller gymnasienivå samtidigt som du får utveckla dig och dina kunskaper inom idrott och hälsa.

Baskurs

Baskurs

Baskursen är en del av Allmän kurs musik/hälsa och riktar sig särskilt till dig som gått i särskola och som har en kognitiv/intellektuell funktionsnedsättning. Vi fokuserar mycket på att skapa trygghet för dig, samt att du ska bli mer självständig.

Certifierad massageterapeut/ spaterapeut

Certifierad Massör/SPA-terapeut

Valjeviken är certifierade av Branschrådet Svensk Massage vilket gör att vi kan erbjuda en utbildning med dubbla utgångar: Certifierad massör enligt branschrådet svensk massage samt diplomerad SPA-terapeut.

Dagfolkhögskola

Dagfolkhögskola

För dig med funktionsnedsättning.
Denna kurs är för dig som är intresserad av att under två dagar i veckan lära dig mer om samhällskunskap, geografi, religion, historia och kultur/skapande samt prova på friskvårdande aktiviteter. 

Allmän kurs - Profil idrott/ hälsa

E-sport distanskurs

E-sport är idag en av världens snabbaste växande sporter. Därför vill vi erbjuda E-sportutbildning på distans. Och anpassat för dig som har en funktionsnedsättning men öppen för alla. En kurs med e-sport, gaming och spelidéer.

Allmän kurs

Elevassistentutbildning

Utbildningen består av lärarledda lektioner, handledning, lärande via vår lärplattform Google Classsroom, workshops, föreläsningar och praktik (APL).

Idrott/ hälsa/ ledarskap

Idrott/hälsa/ledarskap

Här finns möjlighet att på heltid utveckla dina kunskaper inom idrott och hälsa samt växa som person och aktiv utövare/ledare inom handikappidrott/parasport. Du bör ha idrott som ditt stora intresse.

Allmän kurs - Profil idrott/ hälsa

Musikproduktion

I den här spännande kursen får du chansen att lära dig grunderna samt fördjupa dig i musikproduktionens värld.

Vård- och omsorgsutbildningen

Vård- och omsorgsutbildningen 60v

Vård- och omsorgsutbildningen finns i två versioner. En på tre terminer (60 v) och en på fyra terminer (80 v). Den sistnämnda är för dig som även behöver läsa in svenska 1 eller samhällskunskap 1a1 eller som av olika skäl behöver längre tid på dig för att klara av studierna. 

Vård- och omsorgsutbildningen

Vård- och omsorgsutbildningen 80v

Vård- och omsorgsutbildningen finns i två versioner. En på tre terminer (60 v) och en på fyra terminer (80 v). Den sistnämnda är för dig som även behöver läsa in svenska 1 eller samhällskunskap 1a1 eller som av olika skäl behöver längre tid på dig för att klara av studierna. 

Allmän kurs - Profil idrott/ hälsa

Känn dig för / Prova på

Du är välkommen, att under en dag eller en vecka, prova på både studier och internat. Då får vi också ett bra tillfälle att bekanta oss med varandra. Förhoppningsvis upptäcker du att en folkhögskolekurs är något av det mest inspirerande och utvecklande man kan vara med om.

Pin It on Pinterest

Share This