OBS! Sista ansökningsdatum vård och omsorgsutbildning: 13 december! Kursstart 8 januari 2024.

Valjeviken Folkhögskola

Valjeviken, som är både folkhögskola, rehabiliterings-, kurscenter samt sport- och friskvårdsanläggning ger dig möjligheter till specifika kunskaper inom flera olika intresseområden. Valjeviken betraktas ofta som funktionshinderrörelsens skola men här finns kursdeltagare både med och utan funktionsnedsättningar. För dig som har en funktionsnedsättning erbjuder skolan service och assistans där dina individuella behov kan tillgodoses och hela anläggningen är tillgänglig för dig med rörelsehinder. Skolan har ett stort, modernt internat och är vackert belägen i västra Blekinge alldeles intill havet.

De långa kurserna drivs inom områdena omvårdnad, skrivande, friskvård, idrott, hälsa, musik och naturligtvis det som är folkhögskolans signum, Allmän kurs där du kan läsa in och komplettera behörigheter.

Vid sidan om själva kursdelarna har du, vid behov, tillgång till de insatser och kompetenser som finns inom Valjevikens rehabilitering.

Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.

Hela anläggningen är tillgänglig för den med rörelsehinder. Nästan alla internatrum är dessutom extra anpassade för att man ska kunna hantera hjälpmedel av olika slag. Valjeviken är tillgänglighetsinventerat.

Våra kurser

Allmän kurs behörighet - Bild på två glada deltagare sittandes på vår brygga vid havet

Allmän kurs behörighet

Den allmänna kursen kan du läsa antingen för din personliga utveckling eller för att få grundläggande behörighet. Du läser kursen i 1–3 år beroende på tidigare studie- och arbetslivserfarenhet. Beroende av individuella förutsättningar/diagnoser kan du få ytterligare år på dig samt särskilt stöd för att klara av studierna.

Läs mer om Allmän kurs behörighet

Allmän kurs med musik och hälsa - med musikproduktion som tillval. Bild på två trumelever som spelar.

Allmän kurs med musik och hälsa – med musikproduktion som tillval

För dig med eller utan funktionsnedsättning.
Du som gillar att uppträda, sjunga och spela! Eller som vill satsa på att bli en bättre musiker. Här får du chansen att utveckla detta intresse samtidigt som du tar hjälp av musiken för att läsa svenska, engelska, samhällskunskap, historia, religion och geografi.

Läs mer om Allmänkurs musik/hälsa

Allmän kurs - Profil idrott/ hälsa. Bild på händer som håller en handboll.

Allmän kurs idrott/hälsa

För dig med funktionsnedsättning.
Här finns möjlighet att läsa på grundskole- eller gymnasienivå samtidigt som du får utveckla dig och dina kunskaper inom idrott och hälsa.

Läs mer om Allmän kurs idrott/hälsa

Certifierad Massör/SPA-terapeut. Bild på Hot stone-spabehandling.

Baskurs

Baskursen riktar sig särskilt till dig som gått i anpassad skola och som har en kognitiv/intellektuell funktionsnedsättning.

Kursen använder sig mycket av upplevelsebaserat lärande och utbildningsnivån motsvarar till en del grundskolans mellanstadium. 

Baskurs

Certifierad Massör/SPA-terapeut. Bild på Hot stone-spabehandling.

Certifierad Massör/SPA-terapeut

Valjeviken är certifierade av Branschrådet Svensk Massage vilket gör att vi kan erbjuda en utbildning med dubbla utgångar: Certifierad massör enligt branschrådet svensk massage samt diplomerad SPA-terapeut.

Läs mer om Certifierad Massör/SPA-terapeut

Elevassistentutbildning. Bild som visar en elevassistent som sitter brevid två deltagare.

Elevassistentutbildning

Utbildningen består av lärarledda lektioner, handledning, lärande via vår lärplattform Google Classsroom, workshops, föreläsningar och praktik (APL).

Läs mer om Elevassistentutbildning

Bild som visar två personer som hjälper en tredje med en sittlift.

Funktionsnedsättning i en föränderlig värld

En spetskompetenskurs för dig som vill ha orientering inom funktionsnedsättning, ha den senaste omvärldskunskapen, bli uppdaterad, ta del av det nyaste av det nya.

Idrott/ hälsa/ ledarskap. Bild från en landskamp i parahandboll.

Hästkurs

Kombinera dina studier på allmän kurs eller på kursen idrott/hälsa/ledarskap med en hästkurs. På halvtid studerar du behörighetsämnen eller idrottsämnen. Den andra halvan får du lära dig att sköta häst, umgås och lära tillsammans med hästar samt rida på dessa ståtliga djur.

Läs mer

Idrott/ hälsa/ ledarskap. Bild från en landskamp i parahandboll.

Idrott/hälsa/ledarskap

Här finns möjlighet att på heltid utveckla dina kunskaper inom idrott och hälsa samt växa som person och aktiv utövare/ledare inom handikappidrott/parasport. Du bör ha idrott som ditt stora intresse.

Läs mer om Idrott/hälsa/ledarskap

Känn dig för / Prova på. Bild från Valjevikens strand där någon hjälper en deltagare på med flytvästen.

Känn dig för / Prova på

Du är välkommen, att under en dag eller en vecka, prova på både studier och internat. Då får vi också ett bra tillfälle att bekanta oss med varandra. Förhoppningsvis upptäcker du att en folkhögskolekurs är något av det mest inspirerande och utvecklande man kan vara med om.

Läs mer om Känn dig för/prova på

Känn dig för / Prova på. Bild från Valjevikens strand där någon hjälper en deltagare på med flytvästen.

Musik med Musikproduktion

I den här spännande kursen får du chansen att lära dig grunderna samt fördjupa dig i musikproduktionens värld. Är du musiker eller låtskrivare som vill lära dig producera din och andras musik? Då är det här den perfekta utbildningen för dig!

Läs mer

Bild som visar två personer som hjälper en tredje med en sittlift.

Vård- och omsorgsutbildning.

Genom den här utbildningen får du grundläggande kunskaper i omvårdnad och omsorg, hur människokroppen är uppbyggd och hur den fungerar. Du får även lära dig de vanligaste sjukdomarna och läkemedlen. Vidare får du kunskap om människors beteende och hur man kan hantera olika slags situationer som man kan möta inom vård och omsorg.

Läs mer om Vård- och omsorgsutbildning

Känn dig för / Prova på. Bild från Valjevikens strand där någon hjälper en deltagare på med flytvästen.

Seniorkurs

Vi vänder oss till dig som är arbetsfri, har pension och är nyfiken på ett nytt skede i livet. På seniorkursen läser vi en rad ämnen som historia, geografi, samhällskunskap, konst, livsåskådning, musik och svenska. Andra ämnen kan tillkomma beroende av intressen i gruppen.

Läs mer om Seniorkurs

Valjeviken Folkhögskola

Pin It on Pinterest

Share This