Vill du genom föreläsningar och aktiviteter få utökad kunskap om nya inspirerande miljöer för rehabilitering och träning av funktioner?

Neurologiska diagnoser kan ibland medföra omfattande funktionsnedsättningar och har olika eskalerande förlopp. Trots utveckling av verksamma mediciner så är en av de viktigaste metoderna (i flertalet av dessa diagnoser) för att motverka en förlust av olika fysiska och kognitiva funktioner regelbunden träning.

Kursen syftar till att visa hur man med träningsformer i sin idrottshall/sitt gym på hemorten eller utomhus kan upprätthålla funktioner och finna aktiviteter som stimulerar till ett mer hälsosamt liv. Kursen vill också visa på att en aktiv fritid inte behöver vara omöjligt att uppnå trots omfattande funktionsnedsättningar och hur friluftsliv och träning kan samverka och inspirera till ett delaktigt liv.

Målgrupp

Kursen vänder sig till personer med neurologisk diagnoser. Den långsiktiga nyttan är att inspirera till regelbunden träning och medvetna rehabinsatser för att hålla fysiska och kognitiva funktioner igång och därmed underlätta delaktighet i samhällsliv och arbetsliv.

Kursinnehåll

  • Tips och trix för uteliv samt rullstolsteknik
  • Att göra det otillgängliga fritidslivet tillgängligt.
  • Förflyttningar i skog, terräng och på hav samt mellan hjälpmedel.
  • Prova på anpassade hjälpmedel/redskap.
  • Att klara en dag på/vid havet, matlagning, lägerplats m.m. Vad behöver jag tänka på när jag har nedsatta funktioner
  • Träna din bålstabilitet och muskulatur med vattenaktiviteter
  • Är det möjligt att ta sig ut i skärgården i rullstol?

Personal och material

Det är Valjevikens fritidsledare som håller i denna kurs. Och Valjeviken håller med de redskap som behövs. Personliga hjälpmedel tar du själv med dig.

Övriga aktiviteter

Utanför kurstid finns det gott om fritidsaktivieter som man kan delta i, i mån av plats. Valjeviken har sporthall, gym och simhall. Här finns även bassäng utomhus. Allt utan extra kostnad.

Den charmiga småstaden Sölvesborg bjuder på många fina rekreationsmiljöer och spännade arkitektur.

Ansökan och kostnader

Kurstyp: Sommar/helg/veckokurs

Ansök senast: 2022-04-15

Kostnader: Kostnad kost och logi: 4800:- Kostnad material, banavgifter: 600 kr Kurslokaler/föreläsare ingår utan kostnad då detta täcks av folkhögskolans statsbidrag. Kostnader för eventuellt medföljande assistans tillkommer.

Kurstid: 11 jul 2022 – 15 jul 2022

Anmälan och information
Telnr: 0456-151 15 vxl.
Du kan även maila dina frågor på: info@valjeviken.se
Anmälan görs digitalt via formulär.

Länk till digital ansökan

Pin It on Pinterest

Dela med dig

Dela denna sidan med dina vänner!